11

December

BYŤ „TU A TERAZ“

BYŤ „TU A TERAZ“

Boli ste aj vy pozrieť v nedeľu 26. 11. 2023 na TEDx Salóne s názvom TU A TERAZ v Klube Lúč? Tešíme sa, prišlo vás naozaj veľa a od mnohých sme mali pozitívne ohlasy, veľmi pekne ďakujeme! Ak sa vám však nepodarilo prísť, pripravili sme sumár toho, čo sa dialo a o čom sa rečnilo.

Toto podujatie sme venovali „zastaveniu sa“. Precíteniu prítomnej chvíle, nech ste kdekoľvek a robíte čokoľvek. Prečo? Lebo kto nemá na nič čas, stráda. Nestíha si všímať všetko to pekné, príjemné a farebné okolo. A práve o tom rozprávali naše 3 rečníčky – o užívaní si života a jeho krásach.

Cestujte srdcom (alebo robte čokoľvek iné srdcom)

Cestovateľka Marta Rajková nám porozprávala o svojich cestách po Indii a Nepále. Práve na nich sa totiž naučila nemyslieť na nič, byť iba TU A TERAZ. Pri cestovaní vypína svoju hlavu a necháva život plynúť. Berie ho taký, aký je. Keď sa ponorí do nejakej činnosti (cestovanie, tanec, ale pokojne aj jazda na bicykli dole kopcom), má „flow“ a aj pocit, že fakt žije. Vtedy ožíva ako fénix z popola. Zo svojich trackov sa vracia vždy fyzicky vyšťavená, ale psychicky oddýchnutá. Je tam v prítomnosti, rieši totiž len základné veci. Myseľ neskáče ako opica zo stromu na strom.

V budhistických kláštoroch sa naučila meditovať a nemyslieť na nič. Zistila, že blúdiaca myseľ nie je šťastná myseľ. Naučila sa tiež aj to, že šťastie často hľadáme v pôžitkoch, avšak šťastie má ísť zvnútra.

Martina rada? Necestujte za zážitkami – časom ich budete chcieť stále viac a stále intenzívnejšie. Stanete sa tak nielen lovcami zážitkov, ale aj ich otrokmi. Radšej sa ponorte do toho, čo vás robí šťastnými a užívajte si už spomínaný „flow“. Ak máte aj vy radi cestovanie, nechoďte za zážitkami, ale ponorte sa do neznáma, bez očakávaní, pripravení na všetko to dobré, ale aj zlé.

Ak máte obavy, zdieľajte ich

Druhá naša rečníčka Ľubomíra Adamčiová nám rozpovedala svoj príbeh – od všimnutia si hematómu na prsníku, zistenia karcinómu, cez rôzne vyšetrenia, chemoterapie, až po aktuálny stav. Ukázala nám, že aj s takouto neľahkou diagnózou viete žiť ďalej, dokonca sa zo života skutočne tešiť.

V Trenčíne jej po chemoterapii chýbala podpora a stretávanie sa žien s rovnakým osudom. Preto začala organizovať stretnutia, kde sa mohli tieto ženy porozprávať, zdieľať svoje obavy, ale aj povzbudivé slová. Fungovalo to, preto sa rozhodla založiť v Trenčíne pobočku OZ Amazonky – združenia pre ženy-bojovníčky s týmto ochorením. Pravidelne sa stretávajú na Trenčianskej univerzite, majú tu svojich lektorov, zázemie a privítajú kohokoľvek, kto sa k nim bude chcieť pridať. Zároveň Ľubomíra prepojila združenie Amazoniek aj s Nordic Walkingom. Je to činnosť, ktorá posilňuje telo i myseľ – pre Amazonky ako stvorená.

Za svoju chorobu je Ľubomíra vďačná. Na prvý pohľad nepochopiteľné konštatovanie. Ako môže byť človek vďačný za niečo tak zákerné ako rakovina? Avšak naša rečníčka nám ukázala, že práve táto choroba ju naučila vážiť si každý jeden deň, ktorý tu je. Byť pre seba a pre svoje okolie TU A TERAZ, cítiť naplno súdržnosť, podporu a radosť.

Spravte si také Vianoce, aké potrebujete

Posledná naša rečníka Marianna Heřmánková sa zamerala na Vianoce. Ako psychologička a členka tímu Krízovej linky pomoci nám ukázala, že počas Vianoc máme tendenciu prežívať vzťahy okolo nás hlbšie a intenzívnejšie. Vianoce u každého z nás preverujú, či máme sociálnu sieť, v ktorej sa cítime byť prijatí a môžeme byť autentickí. Zároveň sú vianočné sviatky plné očakávaní. Očakávame harmóniu, pokoj, radosť, vianočného ducha. Očakávame od Vianoc perfektný zážitok. Ale čo ak to tak nie je?

Pre mnohých sú tieto sviatky plné strachu a samoty. Chýba im podpora, prijatie a ľudské spojenie (aj napriek mnohým návštevám a rodinným stretnutiam, ktoré absolvujú). Podľa Marianny by sme nemali zabudnúť na hodnotu dávania. Tým najjednoduchším a zároveň najvzácnejším darom, čo komu môžeme dať, je náš čas, naša prítomnosť. Teda som TU A TERAZ pre teba.

Preto pamätajte, že Vianoce nemusia byť plné darčekov, ani šťastné a veselé. Majú byť také, aké chceme a aké v tomto období potrebujeme.

Vystúpenia našich rečníčok doplnilo aj hudobné vystúpenie mladého trenčianskeho speváka a gitaristu. Matúš Oravec nám predstavil svoju autorskú tvorbu, pre ktorú je charakteristický emotívny prejav a jemná melanchólia. Na návštevníkov čakali aj rôzne sprievodné aktivity – swap kníh, kútik Amazoniek – prevencia rakoviny prsníka, ďalej tvorba odznakov, origami či ochutnávka horúcich nápojov od chlapcov z OLD HEROLD-u. Celým podujatím nás sprevádzala naša moderátorka Oli Džupinková.

Každá z našich rečníčok nám predstavila svoj príbeh a ukázala nám, ako byť v živote možno o malý kúsok šťastnejší a spokojnejší. A že niekedy netreba chcieť byť nasilu šťastný, stačí nechať život plynúť a užívať si každodenné drobné radosti, vychutnávať si to, čo je nám príjemné a čo nás napĺňa. A občas sa zastaviť a byť len TU A TERAZ...

Dúfame, že ste aj vy načerpali trošku pozitívnej energie (či už na Salóne alebo z týchto riadkov) a tešíme sa na vás na ďalšom našom podujatí!

-sm-

Pozrite si celú našu fotogalériu