23

August

Komunita 3× inak

Komunita 3× inak

Sobota 12. 8. 2023 sa niesla v duchu príjemného letného dňa, možnosti pozorovania perzeíd i TEDxSalónu na trenčianskom námestí. Teší nás, že ste si podujatie s názvom KOMUNITA 3× INAK mnohí z vás nenechali ujsť!

Každá z troch rečníčok nám predstavila komunitu zo svojho uhla pohľadu. Nazreli sme do zaujímavého sveta včiel, pozreli sme sa bližšie na mestá ako na priestor slúžiaci rôznym komunitám a nakoniec sme vykročili za zdravším a spokojnejším životom vďaka Nordic walkingu.

Voňavý svet medu a vosku

Rečníčka Katarína Ofúkaná známa aj ako Včelárova žena nám ako prvá predstavila komunitu, ktorá je jej srdcu blízka – spoločenstvo včiel. Pozorovací úľ, ktorý so sebou priniesla, nám umožnil zblízka spoznať fungovanie včiel. Podľa Katkiných slov nemusíte čakať do dôchodku, kým vám niekto predá svoje včelstvá. Môžete do toho „vletieť“ tak, ako to spravila ona so svojím manželom.

Katka nám ukázala, že včely sú naozajstní tímoví hráči a myslia predovšetkým na blaho celého včelstva. Pracujú i komunikujú efektívne (informácie si vymieňajú napr. aj pomocou včelích tancov). Každá jedna včela má svoju úlohu a spoločne tvoria funkčný systém. Vedeli ste napríklad o tom, že letná včela žije len 40 dní a za túto dobu vystrieda množstvo povolaní? Približne každé 3 dni mení funkciu – najskôr je upratovačka, potom je krmička, stavbárka a opravárka, strážkyňa, lietavka a nosička. Každú túto úlohu robí na 200 %. Preto nebuďte usilovní ako včela, upracujete sa :)

A ako môžeme pomáhať včelám a zároveň podporovať biologickú rozmanitosť hmyzu? Opeľovačom (teda včelám i ďalším druhom hmyzu) to môžeme uľahčiť. Vysádzajme stromy, kvety či rastliny, ktoré sú peľodajné alebo nektárodajné. Kosme napríklad len časť záhrady. Umiestnime si na záhradu hmyzí domček a samozrejme nepoužívajme postreky, ktoré tento užitočný hmyz ohrozujú.

→ Ak ste Katku nestihli na námestí v Trenčíne, spravte si výlet do Mestečka (áno, to je skutočný názov) a nechajte sa vniesť do tohto voňavého sveta.

Mesto slúžiace rôznym komunitám

Druhá rečníčka Sandra Štasselová je urbanistka pôsobiaca v Metropolitnom inštitúte Bratislavy. Na príklade Viedne nám ukázala, že aj veľké mesto môže byť funkčným a premysleným priestorom, ktoré slúži jeho obyvateľom a návštevníkom. Aj vďaka architektke Eve Kail má Viedeň verejné priestory vytvorené pre potreby rôznych komunít. Tieto priestory prispievajú k ochrane a uľahčení života slabších a zraniteľnejších. Architektka Eva Kail sa venuje rodovo citlivému plánovaniu. Podľa jej slov „kvalitný verejný priestor poznáme podľa toho, aké staré sú deti, ktoré sa v ňom pohybujú bez dozoru dospelých.“

Krajšie a funkčnejšie mestá môžeme mať podľa Sandry aj u nás na Slovensku. Námestia, ulice alebo parky by mali byť plánované pre rôzne skupiny obyvateľov – deti, seniorov, vozíčkarov, matky s kočíkmi, dojčiace matky atď. Plánovači mesta by mali uprednostniť funkčnosť a praktickosť – tak, aby verejné priestory neboli len pekné, ale reálne slúžili rôznym komunitám.

Môžete spraviť niečo pre lepšie verejné priestory aj vy sami? Áno, môžete napríklad založiť komunitnú záhradu a nechať prekvitať medzi bytovými domami rastliny i medziľudské vzťahy. Taktiež môžete byť „silným hlasom občanov“ – angažujte sa a apelujte na mesto, aby robilo pozitívne zmeny. Aby bolo férovým mestom slúžiacim ľuďom. Aby vytváralo ulice a ďalšie verejné priestory, v ktorých sa vaše deti môžu slobodne pohybovať a hrať. Lebo ak sú verejné priestory vhodné pre deti, sú vhodné pre všetkých.

„Ak osemročné dieťa nemôže ísť samé na zmrzlinu vo svojej mestskej štvrti, niekde je problém. Často to súvisí s nedostatočnou pešou infraštruktúrou a dopravnými rizikami.“ Prečítajte si rozhovor so Sandrou Štasellovou o chôdzi, bezpečnom pohybe detí v mestách a inkluzívnych uliciach.

„Vykráčajte sa“ z hnevu a stresu

Tretia rečníčka Viera Jantošovičová nám predstavila svoj príbeh – od úplného vyčerpania, vyhorenia a najrôznejších zdravotných problémov až k zdravšiemu a aktívnemu životu. Na liečení v kúpeľoch v Novom Smokovci sa zoznámila s terapiou Nordic walking – tzv. severskou chôdzou. Tento šport jej učaroval a odvtedy paličky nepustila z rúk.

Vďaka pravidelnej chôdzi s paličkami začala na svojom tele pozorovať množstvo zmien. Jej premena neprebiehala len na fyzickej, ale i psychickej úrovni. Nordic walking je ozdravno-športová aktivita, v ktorej zapájate až 90 % vašich svalov (pri bežnej chôdzi je to cca 70 %). Môžete ju robiť kedykoľvek, v každom ročnom období a takmer za každého počasia. Je to univerzálna, efektívna a finančne nenáročná aktivita vhodná pre každého, od malých detí až po seniorov, od úplných nešportovcov až po vrcholových športovcov.

Na Nordic walking potrebujete špeciálne paličky, nastavené na vašu výšku. Ďalej je nutná správna technika – kráčame v aktívnom postoji, pohyb vychádza z ramena, paličku vzadu vypúšťame. Keď sa však toto všetko naučíte (zložité to nie je, ale chce to cvik), môžete získať naozaj veľa. Spevníte si vnútorné svaly, eliminujete bolesti hlavy a chrbtice, aktivujete lymfatický systém, podporíte schopnosť koncentrácie, zhodíte prebytočné kilá, zlepšíte si metabolizmus a nezaťažíte toľko kĺby. Navyše, ak chcete chôdzu s paličkami robiť technicky správne, nič iné sa vám do hlavy už nezmestí. Preto je Nordic walking perfektná forma psychohygieny, vyskúšajte!

→ V Nordic Walking Centre Trenčín vám ukážu, ako túto aktivitu vykonávať správne a ako byť vďaka nej zdravší a šťastnejší.

Hudba rôznych žánrov

Naším hudobným hosťom bol gitarista, spevák i producent v jednej osobe – Toello (Tomáš Trník). Tento šikovný hudobník nám predstavil piesne zo svojho nového albumu Where Is My Kind. Ako sme mohli počuť, vo svojej hudbe rád kombinuje rôzne žánre a jeho piesne majú naozaj chytľavé melódie.

Ďakujeme moderátorke Oli Džupinkovej, ktorá nás podujatím sprevádzala. Taktiež ďakujeme všetkým, ktorí nás podporili a pomohli nám podujatie zorganizovať!

Veríme, že sa vám náš letný pohodový TEDxSalón páčil a budeme sa na vás tešiť opäť nabudúce. Sledujte nás, zatiaľ neprezradíme viac…iba to, že to bude s najvyššou pravdepodobnosťou čoskoro!

-sm-

Pozrite si celú našu fotogalériu