05

Október

TEDxTrenčín 2016 zarezonoval. Čo všetko ste mohli vidieť?

TEDxTrenčín 2016 zarezonoval. Čo všetko ste mohli vidieť?

Trenčiansky hrad žil uplynulý víkend myšlienkami hodnými šírenia. 13 rečníkov z oblasti vedy, umenia, dizajnu či psychológie, takmer dve stovky nadšených účastníkov a sprievodné aktivity, ktoré silno rezonovali. Čarovná atmosféra najkrajšieho miesta v Trenčíne len umocnila nezabudnuteľný zážitok z tohto podujatia. Ako vyzeral TEDxTrenčín 2016?

Rezonancia na každom rohu

Každé TEDx podujatie sa nesie v duchu príznačnej témy. Tento rok bolo našou víziou, aby si prednášky ľudia zapamätali a zanechali v nich hlbokú stopu. Možno spôsobili zmenu v myslení, možno otvorili myseľ či vzbudili vášnivú diskusiu alebo podnietili k činom. Tak sme dali tomuto ročníku podtitul Rezonancia. A témou bolo presiaknuté skutočne celé podujatie – od ranného výstupu na Trenčiansky hrad až po večernú afterparty strávenú v rozhovore s inšpiratívnymi ľuďmi.

Rôznorodnosť na javisku i v hľadisku

Na ktorom podujatí sa jednom pódiu behom pár hodín vystrieda fyzik, uznávaná psychologička, dokumentárna fotografka, stand-up komik či spisovateľ? Na TEDx je možné všetko! A dokonca, aj ľudia, ktorých dané témy veľmi „nebrali“, sledovali prednášky so zatajeným dychom. V každej sa totiž skrývali myšlienky hodné zapamätania.

Podujatie odštartovala polyglotka Lýdia Machová, ktorá plynule rozpráva 7 cudzími jazykmi a dokázala, že novú reč sa dá naučiť bez problémov už za 2 roky. Stačí len chcieť a poznať tú správnu metódu. Po nej nasledovala Jarka Durdiaková, držiteľka Ig Nobelovej ceny za medicínu, ktorá nám objasnila, prečo ženy nevedia parkovať a pre mužov je problémom komunikácia. Martin Mojžiš dokázal publikum za 18 minút naučiť základy fyziky a zistili sme, že fyzika je vlastne veštenie. O tom, prečo by sme mali milovať slovenčinu nás presvedčil spisovateľ a novinár Tomáš Ulej. Prvý blok uzavrela slacklinerka Anna Kuchařová, pre ktorú je lezenie po lane druhým domovom. Odvážlivci si dokonca mohli tento šport aj vyskúšať. Bol totiž jednou zo sprievodných aktivít.

Nuda nehrozila ani počas prestávok

O zábavu počas prestávok nebola núdza. Čas si účastníci mohli krátiť vyfarbovaním antistresovej omaľovánky, ktorá odhalila ich charakter alebo sa uvoľniť pri masáži. Myšlienky hodné šírenia mohli odoslať do sveta prostredníctvom sociálnej siete a originálnej tetovačky. Nezabudnuteľný deň si mnohí nechali zdokumentovať fotkou pri jedinečnej 360 stupňovej fotostene s výhľadom na hrad. Za skúšku stála aj hra MEMONIK – originálne pexeso pre nevidiacich. Tento rok sa najviac usmievali ľudia, ktorí sa vracali z toalety. Aj na tomto mieste to rezonovalo humorom. Veď smiech je zdravý.

Po prestávke bol už pripravený expert na filmy a reklamu Peter Konečný aj s ukážkami najpôsobivejších filmových kúskov. Po ňom vystúpil Jiří Materna, ktorý je autorom zbierky básní, a predsa ani jednu nenapísal on. Vytvoril na to počítačový program. O manipulácii vo fotografii prišla porozprávať charizmatická fotografka Mária Mühl. Druhý blok uzavrel Rastislav Belko hrou na netradičnom hudobnom nástroji Handpan. Hotový umelecký zážitok pre všetky zmysly!

Posledný blok otvorila Naďa Feketeová, psychologička, ktorá ukázala, ako hravo zvládať stresové situácie. Nasledovala prednáška Miloty Sidorovej, zakladateľky urbanistického festivalu reSITE so zanietením pre verejný priestor. O tom, ako správne nadizajnovať interiér, v ktorom sa budeme cítiť dobre, porozprávala Veronika Kontradyová. A program na pódiu zaklincoval stand-up komik Jakub Gulík, ktorý dohnal publikum k slzám. Od smiechu. :)

Postarané bolo aj o hladné brušká

Počas každej prestávky rozvoniavalo chutné občerstvenie – od chrumkavých croissantov a obložených chlebíkov na raňajky cez dvojchodový obed v zdravom šate až po večeru v podobe poctivého kebabu alebo čerstvého šalátu. K tomu neobmedzené množstvo kávičky z miestnej pražiarne a bio štiav či limonád. A ako sladká bodka čokoládové pralinky, ktoré sa nádherne rozplývali na jazyku. Jedlo si účastníci vychutnali vonku v cateringovom stane alebo si urobili piknik v tráve hneď pod hradom. Veď počasie sme objednali ukážkové a bol by hriech ho nevyužiť. A k dobrému obedu hrala aj živá hudba.

Hurááá na afterparty!

Ani ukončením programu sa TEDxTrenčín ešte nekončil. Pripravená bola afterparty, ktorá sa niesla v duchu networkingu a spoznávania nových, zaujímavých ľudí či dlhých rozhovorov s rečníkmi. Pokračovali aj ďalšie hry o lákavé ceny či neviazaná zábava pri pohári lahodného vína alebo piva z lokálneho pivovaru. Rozprávková atmosféra a výhľad na nočný Trenčín so skvelou partiou ľudí bol tým správnym ukončením inšpiratívneho dňa.

ĎAKUJEME

Podujatie by sme nevedeli zorganizovať bez štedrej pomoci našich sponzorov. Veľmi si vážime každého jedného z nich. Ďalej ďakujeme skvelej moderátorke Mirke Gúčikovej, ktorá bola i tento rok súčasťou TEDxTrenčín a našim drahým dobrovoľníkom, ktorí sa starali o pohodu účastníkov a bezproblémový priebeh podujatia. Bez vašej pomoci by sme to nezvládli. A v neposlednom rade patrí hlasné ďakujeme aj všetkým účastníkom, pre ktorých organizujeme tento event vždy s veľkou radosťou. Veríme, že ste si tento deň užili naplno a vidíme sa aj na TEDxTrenčín 2017.



Fotky: Lucia Kotrhová, Stanči Karellová