03

Október

Ako bolo (krok po kroku)

Ako bolo (krok po kroku)

Začneme netradične. Ďakujeme vám, milí návštevníci. Vieme, to sa vždy píše na konci, ale pre nás je to tak nejako dosť podstatné. Za čo? Je toho veľa, takže pekne krok po kroku.

Za to, že:

  • ste vnímali, diskutovali, oddychovali, skúšali, zamýšľali sa, networkovali (vykecávali s kadekým o kadečom) a že ste si podujatie užili. Vaše tváre (a dotazníky, cha!) vás prezradili;
  • sme sa s vami mohli rozprávať (aspoň koľko sme stihli) a vy ste nás utvrdili v tom, že to robíme dobre. A nám je z toho dobre, lebo keď sa robí niečo dobre, je dobre;
  • ste spolu s nami boli zero waste a pomohli nám vytvoriť „skoro nič“;
  • ste akceptovali zmenu miesta, lebo zmena je veľakrát ťažká a nevítaná. Podporili ste nás a my si to ceníme;
  • vás prišlo toľko;
  • ste vytvorili úžasnú atmosféru. Znie to ako klišé, ale no a čo. Atmosféra bola naozaj úžasná.

Krok do neznáma

Popri raňajkách a voňavej káve ste mohli začuť Čerešne v podaní klaviristu Ericha Vladára, ktorý svojím vystúpením zároveň otvoril 1. blok – Krok do neznáma. Moderátorku sme si ukradli z rádia Expres – celým podujatím nás sprevádzala Oli Džupinková. Fatima Rahimi rozprávala svoj príbeh úteku z Afganistanu s celou svojou rodinou, ktorý zažila ako 7-ročné dieťa, a následnej adaptácie v novej kultúre. Jaroslav Farkaš predstavil nové možnosti využitia psychedelických látok (u zdravých i chorých). Z videa Tima Ferrisa sme sa dozvedeli, prečo je dôležité definovať si namiesto cieľov to, čoho sa bojíme. Róbert Chovanculiak jednoducho a trefne vysvetlil, že zdieľaná ekonomika v mnohom zastupuje štát a vďaka znižovaniu transakčných nákladov prináša viaceré benefity.

Veľký krok pre ľudstvo

Pri zhasnutých svetlách sme si mohli vychutnať svetelnú šou tanečnej skupiny Anta Agni. Nasledoval „kryptomeňák“ Dušan Matuška, ktorý vo svojej prednáške ukázal, že Bitcoin je nástroj slobody a vo svojej prestávkovej aktivite, že založiť a využívať kryptopeňaženku dokáže (takmer) každý. O tom, ako sa podarilo dostať 1. slovenskú družicu do vesmíru, porozprával Jakub Kapuš. Martin Spano nás zaviedol do sveta technologického priemyslu a počítačových vied – podľa jeho slov problém klímy môže vyriešiť umelá inteligencia.

Po kroku stopa ostáva

Kapela Stringbow nás spolu s poobednou kávou znova naštartovala. Mnohí sa snažíme nájsť samých seba, svoj návod prostredníctvom jogy a meditácie prezradil Fredy Ayisi. Téme životného prostredia sa venovala Katarína Juríková, podľa ktorej ľudstvo nutne musí prehodnotiť to, čo produkuje a konzumuje. Adrenalín nám doplnilo video Alexa Honnolda o tom, ako vyliezol na vyše 900 metrov vysoký strmý útes bez lana. Na cestu Pacifickou hrebeňovkou nás zobrala Monika Benešováje to len v hlave a človek dokáže všetko, po čom túži.

Malý krok pre človeka

Pesničkár Archívny chlapec nás (i svoju ženu, ktorá sa celý čas na neho usmievala a my sa jej vôbec nedivíme) potešil svojou tvorbou. Nie príliš úsmevná, zato však užitočná bola prezentácia Lucie Kralovičovej o smútení za stratou blízkeho, kde smútenie nie je stav, ale proces. Justin Baldoni vo svojom srdečnom talku vyzýva všetkých mužov – ste dostatočne odvážni na to, aby ste boli citliví a zraniteľní? Mama 8 detí Nika Macinská nám ukázala, ako byť pre svoje deti dobrým rodičom, ako neklamať, nemanipulovať a nezavádzať, ale podporovať, rozumieť a ľúbiť. Náš trenčiansky TEDx uzavrel posledný rečník Dušan Martinčok, vďaka ktorému sme si mnohí uvedomili, že niekedy na vytvorenie a udržanie dobrých susedských vzťahov stačí naozaj málo.

V prestávkach sa oddychovalo i skúšalo

Počas prestávok ste mohli vidieť výbuch airbagu vďaka Adient, absolvovať diagnostiku chodidla a zistiť, či kráčate správne alebo sa pofotiť vo fotobúdke od VyletíVtáčik. Bezobalis nám ukázal životný cyklus produktu (výroba, používanie, vyhodenie) krok po kroku, Šumné predviedlo koncept prenájmu kvalitného oblečenia od slovenských dizajnérov a pri ich stánku ste si mohli zmerať svoju „módnu stopu“. FunnySOX priniesli súťaž v štopkaní ponožiek, iHRYsko zas možnosť zahrať si vtipnú spoločenskú hru, o tulivaky sa postaral Orange.

Naše poďakovanie patrí aj chalanom z Hudby z Marsu, ktorí zdvihli nemálo strnulých tiel zo stoličiek. A taktiež nás presvedčili, že naozaj existuje život aj na iných planétach. Ďalej ďakujeme DJ Bulp, dobrovoľníkom, všetkým našim podporovateľom a Piano Club za vytvorenie príjemného zázemia pre podujatie a výborný catering. A samozrejme CoffeeHolics, ktorí vytvorili raj pre všetkých kávičkárov.

A ešte na záver. Každý rok sa vytešujeme z toho, ako sa nám podarilo pokryť rôzne oblasti v rámci jednej širokej témy, ktorú si vymyslíme – tento rok Krok po kroku. Že sme zohnali naozajstných profesionálov vo svojom odbore, ktorí môžu mnohých obohatiť o svoje zážitky, myšlienky, cenné informácie, know how. Byť odborníkom je jedna vec. Ako sa nám však podarí, že sú aj milí, príjemní a ľudskí, to naozaj nechápeme. Ale nevadí nám to.

A teraz vám už milí návštevníci vôbec nepoďakujeme (tí, ktorí ste preskočili prvý odsek, povinne sa vrátiť a prečítať) a napíšeme len toľko, že sa na vás tešíme o rok!

Soňa Melová

Pozrite si celú našu fotogalériu