08

Október

TEDxTrenčín 2015 – Ako to vyzeralo V ríši divov?

TEDxTrenčín 2015 – Ako to vyzeralo V ríši divov?

13 rečníkov z oblasti umenia, vedy, psychológie, technológie, dizajnu. Divné aktivity, ktoré otestujú myseľ a zabavia. Stovka nadšených účastníkov, ktorými burcuje široká škála emócií. Špeciálna atmosféra Trenčianskeho hradu a myšlienky hodné šírenia, ktoré cítiť všade navôkol. Aj taká bola sobota, 3. októbra, na TEDxTrenčín. Prekvapujúca, neobyčajná, nezabudnuteľná, trošku divná, ale skutočne svetová!

Konferencie TED a TEDx sú známe po celom svete. Aj keď sú si prednášky na míle vzdialené, spája ich jedno – posolstvo, ktoré chcú rečníci odovzdať ďalej. Inak to nebolo ani na Trenčianskom hrade. Na pódiu síce nevystúpil legendárny Bill Gates, či režisér Titanicu James Cameron ako na „veľkom“ TED-e, ale iní inšpiratívni ľudia, ktorí publiku odovzdali svoje myšlienky hodné šírenia.

Pod svetlami reflektorov sa vystriedali vedci s kúzelníkom, inštruktorom jogy smiechu s blogerom, psychológom či umelkyňou. A nikomu to neprišlo čudné. Boli sme predsa V ríši divov.

Druhý ročník TEDxTrenčín odštartovala UX dizajnérka Tina Ličková, ktorá vysvetlila, ako nám šikovný dizajn uľahčuje používanie veci – od kondómov až po bankomaty. Po nej nasledoval talk doktoranda Zoltána Galáža, ktorý spolu s tímom inovuje metódy neinvazívnej diagnostiky a liečby Parkinsonovej choroby. Ľubica Drangová a Matej Fandl vyvrátili mýty o videohrách a divákom priblížili vlastný projekt Vĺčatá – webový portál pre rodičov s recenziami videohier pre deti od 3 rokov. Psychológ Rado Masaryk nám ukázal, že sme presýtení informáciami a často zabúdame kriticky myslieť. Prvý blok uzavrel zakladateľ projektu Sloboda v práci Matúš Kováčik. Hovoril o osobnej moci a o tom, že sloboda je predovšetkým o vzťahoch.

Počas prestávok si mohli ľudia namiesto hudobných nástrojov veselo hrať na zelenine, alebo sa prostredníctvom špeciálnych okuliarov Oculus rift razom preniesť sa do inej galaxie. Pre tých aktívnejších boli pripravené cvičenia na polienkach, ktoré pomohli rozhýbať všetky svaly. Ak ste ešte nepočuli zvuk svojej nervovej sústavy, mali ste možnosť. Na pamiatku si ľudia odnášali vlastnoručne potlačené tričko či fotku pri najdivnejšej fotostene. Okrem týchto aktivít, účastníci cez prestávky zadržiavali dych pri pohľade na dievčatá, ktoré tancovali skoro vo vzduchu, tanec s názvom Pole dance.

Po prestávke sa už všetci tešili na kúzelnícku show Petra Šestáka. Lucia Bustin, ktorá sa venuje skúmaniu nanočastíc, svoje rozprávanie zakončila myšlienkou, ako sa my správame k životnému prostrediu. Prekvapením tohto bloku bola Lucia Gažíková, najznámejšia urbexka na Slovensku. Venuje sa mestskému prieskumu – navštevuje staré, opustené budovy a fotografuje miesta, kde zastal čas, aby ich mohla sprostredkovať iným ľuďom.

Posledný blok sa začal hurónskym smiechom. Certifikovaný inštruktor jogy smiechu Ľubor Foltán naučil divákov základné cviky na udržanie potrebnej hladiny smiechu. Vyskúšali sme si, ako si vyčistiť hlavu mentálnou niťou, či ako si správne natrieť smiech na tvár. Po smiechu prišiel na rad príbeh najšťastnejšieho muža na svete, bejzbalistu Lou Gehriga v podaní známeho blogera Samuela Marca. O tom, že umenie môže byť aj nekonvenčné, neónové a sexi, ľudí presvedčila Hula – maliarka Mária Valenčíková. Fyzik Samo Kováčik ukázal, že všetky fyzikálne javy na svete dokážeme vysvetliť pomocou Teórie relativity a Štandardného modelu. Svoju fascinujúcu prednášku ukončil otázkou, či sa nedajú spojiť do jednej teórie – Teórie všetkého.

Program sme obohatili piatimi TED videami. Vďaka jednému sa ľudia naučili techniku, ako používať papierové obrúsky (pozrieť) a šetriť tak životné prostredie. A mali sme veru veľkú radosť, keď to ľudia začali hneď skúšať.

Počas každej prestávky bolo pre hostí pripravené chutné občerstvenie, ovocné šťavy a litre voňavej kávy. Okrem malých snackov bol servírovaný aj kráľovský obed a domáce dezerty. Pred afterparty si mohli návštevníci pochutnať na čerstvom kebabe či chrumkavom šaláte. Všetko vonku v exteriérovom stane s nádherným výhľadom na hrad.

Kto sa neponáhľal domov, zažil s nami ešte pohodovú afterparty. O hudobný podmaz sa postaral Braňo Hargaš. Priniesol si množstvo netradičných hudobných nástrojov, na ktorých si mohli zahrať aj diváci. V závere koncertu Braňo zapojil aj publikum a postaral sa o skvelú zábavu. Účastníci si mohli vyskúšať aj Mindball – originálnu hru, kde posúvate loptičku iba silou svojej mysle. Vyhral ten, kto bol viac zrelaxovaný alebo vypil viac Devínskeho ríbezláku. :)

TEDxTrenčín by sme nemohli zorganizovať bez štedrej pomoci našich sponzorov, ktorým patrí naša veľká vďaka. Je úžasné, že sa nájdu firmy, ktoré radi podporia komunitu. Hlasné „ďakujeme“ patrí aj fotografom Paľovi Karellovi a Adel Michnovej, moderátorke Mirke Gúčikovej, ako aj skvelým dobrovoľníkom, ktorí sa starali o pohodu účastníkov. A tiež vám, ktorí ste prišli. Veríme, že ste sa s nami cítili dobre a že ste domov odchádzali obohatení o myšlienky hodné šírenia.