20

Jún

Ako dopadol 1. ročník TEDxTrenčínSalónu?

Ako dopadol 1. ročník TEDxTrenčínSalónu?

Historicky 1. TEDxTrenčínSalón je za nami a z pohľadu nás, organizátorov, dopadol na výbornú. Celý večer sa niesol v uvoľnenej nálade, prekvapivo, bez stresov a zhonu. Do eventu sme išli s pozitívnymi pocitmi a pevnou vierou, že bude pre vás obohatením. Myslíme, že to vyšlo a táto energia sa odrazila aj na atmosfére celého podujatia. Všetko vďaka vám. :)

1. TEDxTrenčínSalón sme organizovali v kaviarni Coffee sheep, v krásnom prostredí pod hradom. Jeho téma bola: Čo na srdci, to v jazyku. Vieme, že jazykovedné témy nie sú pre ľudí až tak lákavé, najmä, keď si spomenieme na to, čo nás učili v škole. Ale takisto sme boli presvedčení, že sú mimoriadne zaujímavé a prinesú ľuďom informácie, o ktorých nevedeli. Ako sa prejavilo v diskusiách počas eventu, zaujímavé boli. A veľmi. Ľudia sa pýtali a kaviareň žila nadšencami, ktorí šťavnato vyjadrovali svoje názory. A o to na podujatiach ako je TEDx predsa ide. Chceme ľuďom rozšíriť obzory, inšpirovať ich ku komplexnejšiemu mysleniu a byť zdrojom motivácie. Dúfame, že sa podarilo. :)

Akciou nás sprevádzala copywriterka Ivica Ďuricová, ktorá sa úlohy moderátorky zhostila s úsmevom. Našim vzácnym hosťom bola jazykovedkyňa Lucia Satinská, ktorá počas celého večera trpezlivo odpovedala na zvedavé otázky a pre publikum si pripravila pútavú prednášku Jazykoveda (z) ulice. Zistili sme, že jazyk dokáže divy. Najväčšie, keď ho nevieme používať úplne správne. :) Lucia nám prezradila, akým spôsobom sa slová stávajú spisovnými a zistili sme, že práca s jazykom nie je vôbec nudná a jazykovedkyne nie sú „zošuverené stareny“. :) Prostredníctvom vybraných TED videí sme sa snažili jazykovú tému „doťuknúť“ a nahliadnuť aj za hranice slovenského jazyka.

Ďakujeme, ak ste sa zúčastnili TEDxTrenčínSalón-u. Neuveriteľne ste nás nakopli a s ešte väčšou chuťou sa púšťame do organizovania veľkého TEDxTrenčín, ktorý pre vás organizujeme 3.10.2015 priamo na Trenčianskom hrade (v priestoroch kasární). Ak ste nemohli prísť, určite sa vidíme na niektorom z ďalších eventov, ktoré pre vás s radosťou pripravíme. Nebudeme držať jazyk za zubami a všetko sa včas dozviete. :)

Romana Sadloňová