14

Máj

Ako sme v TEDxTrenčín boli zero waste

Ako sme v TEDxTrenčín boli zero waste

Úplne na začiatku bolo rozhodnutie správať sa zodpovednejšie. Veď to v podstate máme aj v náplni práce – šíriť myšlienky hodné šírenia. A tak sme si povedali, že to skrátka zvládneme. Najdôležitejšie zo všetkého je vždy plánovanie a osveta. Aby sme predišli neželanému odpadu, museli sme vedieť, čo nás čaká, čomu sa chceme vyhnúť a aké máme možnosti.

Ako sme v TEDxTrenčín boli zero waste

Catering

Po úvodnom stretnutí bolo jasné, že najväčší problém predstavovali po minulé roky jednorazové plasty, čiže poháre a fľašky od nápojov. Pred samotnou konferenciou sme sa snažili povzbudiť aj vás, aby ste si pokojne priniesli vlastnú šálku alebo KeepCup – a veru, bolo vás neúrekom. Pre ostatných sme hľadali ďalej. Na našich stretnutiach padlo niekoľko návrhov, no nakoniec zvíťazili dva:

  1. Na nealko nápoje sme našli sponzora – firmu JAVI z Nemšovej, ktorá nám a vám darovala sklenené fľašky na vodu či džús.
  2. Na kávu a čaj sme vyhlásili verejnú zbierku šálok – Hrnčekobranie. Povedali sme si, že je zbytočné kupovať ďalšie a ďalšie šálky. Každý z nás má doma aspoň jednu či dve, ktoré môže poslať ďalej. Počas celého podujatia sme spolupracovali s bezobalovým obchodom BEZOBALiS, ktorý zabezpečoval aj jednu sprievodnú aktivitu, a tak sme ako zberné miesto využili ich obchod. Zbierka šálok sa stretla s veľkým úspechom a my sme získali viac ako 300 úplne úžasných, originálnych hrnčekov. Po našej akcii putovali aj na TEDxBratislavaWomen a TEDxUniverzitaKomenského.
Ako sme v TEDxTrenčín boli zero waste

A aby naše hodovanie bolo zdravé a zároveň aj zero waste, mohli ste si pochutiť na vegetariánskom i mäsovom menu podávanom na klasických porcelánových tanieroch s kovovým príborom. K tomu ovocie či jogurty Malý gazda z Hradiska v sklenom obale. Jedlo, ktoré sa nezjedlo, bolo odvezené do Trenčianskeho útulku pre bezdomovcov.

Na pitie ste si mohli okrem iného dať aj ovocné a zeleninové šťavy a limonády z domácich sirupov od Eriky Oláhovej z OJO, ľahko prístupné v sklených bareloch od našej kamarátky Janky Žďárskej. Káva od Café Sládkovič alebo čaj sa zas podávali v erárnych šálkach či prinesenom hrnčeku. Naozaj nám to ušetrilo veľa plastov.

Ako sme v TEDxTrenčín boli zero waste

Darčeky, označenie návštevníkov a triedenie odpadu

Keď sme odstránili jednorazové plasty, chceli sme ísť ďalej. Ako súčasť osvety sme sponzorsky získali nerezové slamky aj s kefkami na čistenie od Mabets (originálna súčasť pohárikov KeepCup), ktoré dostal každý účastník hneď pri vstupe. Spolu s látkovým obalom, ktoré šila mama našej Mirky. Taktiež dostal každý aj spomínanú sklenenú fľašu na nealko nápoje.

Pri vstupe sme na označenie účastníkov použili drevené štipce s červeným písmenom X. Bol to síce nákup navyše, no po skončení ste ho mohli využiť doma na bielizeň, prípadne nám ho nechať na ďalšie ročníky. Na označenie organizátorov sme zakúpili oficiálne menovky, klasické, z plastu a na šnúrke. Plánujeme ich však používať opakovane, takže sme ich po akcii vyzbierali.

V spolupráci s Panorama clubom sme si pripravili niekoľko označených nádob na triedený odpad. Separovali sme plasty, papier a bioodpad. Všetok roztriedený odpad nám po skončení odviezli na príslušné miesta. Naším cieľom bolo použiť tieto nádoby ako krajné riešenie, čo sa nám aj podarilo – na konci podujatia boli poloprázdne, z čoho máme nesmiernu radosť.

Sprievodné aktivity

Súčasťou každého podujatia TEDx sú vždy aj sprievodné aktivity, tento rok venované znižovaniu odpadov. BEZOBALiS si pre vás pripravil anketu a poznávanie ekologických alternatív ku každodenným veciam, Katka Kopúnová zo Sprout Me nám ukázala, ako klíčkovať a spolu so Zuzkou Dutkovou ste si mohli ušiť vrecko na nákupy zo starých záclon.

Ako sme v TEDxTrenčín boli zero waste

V rámci filozofie zero waste sme vám ponúkli book swap – výmenu kníh. Výmeny fungujú na princípe dones-odnes, tá naša nebola výnimkou. Knihy boli rôznych žánrov a podľa reakcií návštevníkov sa táto aktivita stretla s pozitívnou odozvou.

Ako sme v TEDxTrenčín boli zero waste

A aby sme šírili osvetu tak ako sa patrí, mohli ste spolu s nami vstúpiť do sveta zero waste. Na malej „výstavke“ sme vám ukázali, ako si môžete ten váš bezodpadový život uľahčiť.

Ako sme v TEDxTrenčín boli zero waste

Čo nás a vás čaká tento rok? S určitosťou vieme, že sa aj naďalej budeme snažiť znižovať odpad, ktorý po nás ostane a zvyšovať úroveň toho, čo vám ponúkame. ☺️

Zuzana Vakošová