15

September

Ochutnávka z TEDxTrenčín 2019

Ochutnávka z TEDxTrenčín 2019

TEDxTrenčín 2019 sa blíži, rečníci sa pripravujú, my chystáme. Prinášame vám malú ochutnávku toho, čo budete môcť okúsiť 28. 9. 2019 a málo toho nebude, veruže nie. Pripomíname tému – Krok po kroku.

Na TEDxTrenčín zavíta Fredy Ayisi, ktorý nám ukáže, ako nájsť (i vďaka joge a meditácii) cestu k sebe samému. Ďalej príde Dušan Martinčok zo Zrejme, zakladateľ susedskej komunity, téme zdieľanej ekonomiky sa bude venovať Róbert Chovanculiak. O búraní predsudkov a adaptácii v novej kultúre nám porozpráva živá kniha Fatima Rahimi, ktorá pred 16 rokmi utiekla s rodičmi z Afganistanu.

Katarína Juríková z Greenpeace sa venuje téme postupného znižovania produkcie mäsa na svete. O svojich problémoch, ktoré vyriešila Pacifická hrebeňovka, nám povie cestovateľka Monika Benešová, kreatívna Nika Macinská zas o tom, ako je možné skĺbiť 8 detí a 5 projektov (a nezblázniť sa). Spoluzakladateľ Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity Jakub Kapuš nám porozpráva napríklad aj o európskom kozmickom programe či 1. slovenskej družici skCUBE.

Dušan Matuška nám predstaví svet kryptomien, počítačový vedec a futurista Martin Spano nám ponúkne svoje riešenia klimatickej zmeny pomocou umelej inteligencie. O tom, ako sa vysporiadať so smrťou blízkeho, nám porozpráva smútková terapeutka Lucia Kralovičová, vplyv psychedelických látok a ich terapeutický a sebarozvojový potenciál popíše Jaroslav Farkaš.

I rozprávanie, i hudba, i oddych

Asi vám neuniklo, že tento rok sme v Piano Clube. A keďže sa nepatrí poriadne nevyužiť potenciál takéhoto priestoru, zavolali sme si rôzne telesá. Hudobné malé, hudobné veľké i tanečné.

Rannú kávu i jednotlivé doobedné prestávky si budete môcť vychutnať pri klavírnych tónoch pianistu Ericha Vladára. Počas dňa sa predstaví mladá kapela Stringbow, pesničkár Archívny chlapec a tanečná skupina Anta Agni so svojou svetelnou šou. A večer vás na afterparty čaká...
...tadá...
...Hudba z Marsu a Bulp!

Moderovať príde Oľga „Oli“ Džupinková z Rádia Expres, charizmatická rusínska „veselá kopa“. A bude aj tombola, v ktorej budete môcť vyhrať napríklad aj zájazd či debničku ovocia a zeleniny.

V rámci sprievodných aktivít budete môcť absolvovať diagnostiku chodidla, vidieť ukážku fungovania airbagov či vyskúšať si založiť kryptopeňaženku. Bratislavské iHRYsko nám dodá zásobu vtipných hier, tradične sa odfotíte pri fotostene. Ďalšie priamo na mieste ;)

Stále zero waste?

Stále zero waste. Nejak sme si na to už zvykli a pri plánovaní podujatia tak nejak automaticky volíme ekologickejšie varianty. Nechceme predbiehať, ale pravdepodobne to už bude na veky vekov. A dobre nám (i vám) tak.

Tento rok zavádzame namiesto vstupeniek QR kódy, zabezpečíme zero waste označenie účastníkov podujatia a jedlo a pitie bude samozrejme bez plastov. Využijeme aj naše (vlastne vaše) šálky a hrnčeky vyzbierané minulý rok vďaka Hrnčekobraniu.

Budeme radi, keď budete spoločne s nami zero waste a pomôžete nám na podujatí vytvoriť čo najmenej odpadu. Vopred vám ďakujeme! A ak máte svoj vlastný prenosný hrnček/sklenenú fľašu z minulého roka/iný uchovávač nápoja, nenechajte ho doma smútiť.

Zážitok (i gurmánsky)

Už tradične budeme počúvať, premýšľať, diskutovať a všeličo skúšať. A už tradične vás na podujatí pohostíme dobrým jedlom a pitím. Tí, ktorí nás poznáte, viete, že si dávame záležať.

  • Káva chutná a voňavá doputuje na vozíku vďaka Káve pod lampou. Ďalej dorazia CoffeeHolics so svojím Espresso barom & Brew barom, zásoba kávy teda bude poriadna.
  • Bioplant nám dodá limonády a víno.
  • Vitamíny načerpáte zo slovenských jabĺk a hrušiek zo Sveta bedničiek.
  • Pomedzi hlavné chody vám budú k dispozícii špaldové tyčinky a grissiny od Biomily.
  • Pre tých, ktorí nie sú tehotní, šoféri ani abstinenti, pripraví koštovku na afterparty trenčiansky Old Herold a pivo dodá ŽiWell.
  • O celodenný catering (raňajky, desiata, obed, olovrant a večera) sa postará Piano Club. Veríme, že vám bude chutiť a nezabudnite, ak máte nejaké špeciálne potravinové požiadavky (bez mäsa, bez laktózy či bez lepku), pri kúpe vstupenky máte možnosť vybrať si druh jedla vášmu srdcu milý.

Vidíme sa!

Soňa Melová

Kúpiť vstupenku