07

September

Plávajme v myšlienkach, nie v odpadoch

Plávajme v myšlienkach, nie v odpadoch

Ako sme už avizovali, tento rok plánujeme byť zero waste. Problém množstva vyprodukovaného odpadu na podujatí nám vŕtal v hlave už dlho. Ľudí obohacujeme myšlienkami, prírodu „obohacujeme“ odpadom. Je pravda, že určité kroky smerom k ekologickejšiemu podujatiu sme podnikli už v predchádzajúcich ročníkoch, stále však máme pocit, že sa treba ponoriť do problematiky ochrany našej prírody ešte hlbšie.

Zasadla rodinná TEDxTrenčín rada a zhodli sme sa na tom, že chceme robiť veci krajšie, lepšie, ohľaduplnejšie. Naším cieľom je čo najviac sa priblížiť nulovému odpadu. Ľahké rozhodnutie, neľahká úloha. Je to výzva, na ktorú sa tešíme a sami sme zvedaví, „ako veľmi zero“ sa nám podarí byť. Snáď z nás budú na konci poriadne nuly.

Dali sme hlavy dokopy, toto sú naše zero waste oblasti:

1. JEDZME

Darmo, catering vytvára na podujatiach obrovské haldy odpadu, ak nie aj najviac. Takže sme sa rozhodli pre poctivé reálne biele taniere, kovový príbor a nefalšované látkové servítky. Čo musí byť v tégliku, bude v skle.

2. PIME

V spolupráci s predajňou BEZOBALIS sme zahájili začiatkom júla „zber hrnčekov“ – Hrnčekobranie. Vďaka vám môžeme dať druhú šancu nevyužitým šálkam a hrnčekom, ktoré ste nám priniesli (ďakujeme, ste super, zbierka sa nám krásne rozširuje). Žiadne plastové ani papierové poháriky, netreba ich nám ani prírode. V priebehu celého podujatia tak bude fungovať systém vratných šálok – dáte si kávu, čaj a vrátite na miesto tomu určené. A keď dostanete chuť na ďalší nápoj, prídete si opäť pre čistú šálku. Ak by vám nejaká prirástla k srdcu, kľudne si ju opatrujte počas celého podujatia.

Kto však chce a má doma svoj obľúbený prenosný hrnček, šup s ním do kabelky/ruky a vziať na hrad. Dobrý „parťák“ na kávičku nikdy nie je zlý.

Na limo/vodu/minerálku tu máme nachystané sklenené fľaše a malé zero waste prekvapenie k tomu. Samozrejme platí to isté ako pri šálkach – ak máte doma svoju srdcovku, berte.

3. ČÍTAJME

Pripravili sme si pre vás knižný swap – možnosť vymeniť si knižné diela medzi sebou. Prineste 29. 9. knihu, ktorú by ste radi posunuli ďalej a o ktorej si myslíte, že niekomu spraví radosť. Tajnému príjemcovi môžete pripísať aj venovanie, zaručene poteší.

4. TRIEĎME

Ak už náhodou vznikne na podujatí odpad, máme nachystané nádoby na triedený odpad. Keď už odpad, aspoň ho roztriedime a dáme mu druhú šancu vo forme recyklácie. Samozrejme, čím „viac zero“ budeme, tým lepšie, takže prázdne až poloprázdne nádoby sú pre nás vytúženým výsledkom.

5. UČME SA

Naučte sa s nami, ako byť nula. Jednou zo sprievodných aktivít bude aj ochutnávka zero waste vychytávok, ktoré vám môžu poslúžiť ako inšpirácia. Tieto ekologické riešenia šetria prírodu a častokrát i peniaze, oplatí sa vidieť.

Dúfame, že sa nám touto cestou podarí ísť príkladom aj ostatným podujatiam, ktoré uvažujú nastúpiť na vlnu ekotrendu, ale boja sa tej strašidelnej nuly. A že sa nám postupne podarí vytvoriť si celistvý koncept predchádzania vzniku odpadov a zodpovednej spotreby.

Soňa Melová