14

September

Prečo je skvelé byť dobrovoľníkom na TEDxTrenčín?

Prečo je skvelé byť dobrovoľníkom na TEDxTrenčín?

Fanúšikom formátu TEDx som už dlhé roky. Mnohé z prednášok sa vryli do mojej mysle, inšpirovali ma, či podnietili k hľadaniu ďalších informácií. Videá však boli pre mňa vždy len o spíkrovi, ktorého prácu, prejav a zanietenie som obdivovala. Nikdy som nepremýšľala, čo je za organizovaním jedného vystúpenia a kto sa tomu vôbec venuje. Až do chvíle, kým prišiel TEDx na Slovensko, a dokonca aj do Trenčína...

Môj prvý TEDxTrenčín z pohľadu návštevníka

Prvého ročníka som sa zúčastnila ako návštevník a pravdupovediac, bola som nadšená. Prežila som v ten deň mnoho emócií a hlavou mi bežalo milión myšlienok. Bola som skutočne odhodlaná a inšpirovaná k činom, ktoré mi dovtedy ani na um neprišli.

Počas blokov s prezentáciami som si všimla okolie. Ľudí, ktorí sa starali o pohodlie účastníkov a rečníkov, jedlo, aktivity, scénu, priestor... A vtedy prišiel reálny obraz. Zorganizovať TEDx nie je len „priniesť“ človeka, ktorý niečo porozpráva a odovzdá divákovi určitú myšlienku. Mohla by som povedať, že sú to hodiny príprav, ale klamala by som. Rovnako ako keby som povedala, že sú to dni. Omyl, prípravy trvajú totiž celé mesiace.

Stala som sa dobrovoľníčkou

Na tento fakt som prišla počas ďalšieho ročníka, kedy som s radosťou pomáhala organizačnému tímu ako dobrovoľník. Samozrejme, z môjho času to neboli mesiace. Dobrovoľníci sú potrební najmä deň pred konferenciou kvôli prípravám a v samotný „deň D“. Nadšenie pre pomoc pri organizácii podujatia, ktoré som prežívala ja počas prvého roka, bolo veľké. Skvelý tím, z ktorého ide pozitívna energia a radosť, krásny priestor Trenčianskeho hradu a kreativita, kam sa len človek pozrie, sú atribúty prostredia, kde chce tráviť čas azda každý.

Dobrovoľníctvo pre TEDxTrenčín ma vytrhlo z denného kolobehu, bežných činností, šedého stereotypu. Boli to 2 dni v celom roku strávené inak. Pomocou iným ľudom zorganizovať pre návštevníkov nezabudnuteľné podujatie. V skutočnosti to boli 2 dni prežité skutočne zmysluplne. Dobrovoľníctvo pre TEDxTrenčín je pre mňa hodnotou, posunom vpred a motiváciou pracovať pre rozvoj komunity.

3. ročník ako súčasť organizačného tímu

Tento ročník TEDx mal byť pre mňa opäť dobrovoľníckou záležitosťou. No zhodou okolností som sa stala členkou tímu. Síce nie od začiatku príprav, ale snažím sa svojej úlohy zhostiť najlepšie, ako viem. Koniec koncov, štatútu dobrovoľníka som sa nevzdala, pretože celý organizačný tím pracuje dobrovoľne, len tomu venuje už spomínaný objem svojho voľného času. :)

Asi každý z nás pozná moment, kedy je ťažké opísať slovami pocit, či zážitok. Mnohé slová superlatívov sa zdajú nedostatočné a frázy ako klišé. Tento moment nastal aj vo mne vo chvíli, kedy mám opísať, čo pre mňa dobrovoľníctvo pre TEDxTrenčín znamená. Znamená naozaj veľa a jediná cesta, ako prežiť niečo podobné, je pridať sa k tímu dobrovoľníkov a na vlastnej koži prežiť to, čo je ťažké definovať a ohraničiť slovami. Koniec koncov, nie som to ja, ktorá dáva či obetuje niečo TEDx-u, ale TEDx a ľudia v ňom, obohacujú mňa.

Chceš sa aj ty pridať k dobrovoľníkom a máš 30.9. a 1.10. čas? Chceš nám pomôcť počas podujatia a zažiť nezabudnuteľnú atmosféru TEDxTrenčín na vlastnej koži? Teraz máš jedinečnú šancu. Napíš našej koordinátorke dobrovoľníkov Maťke, čo najskôr na martina.opatovska@tedxtrencin.sk a staň sa súčasťou 3.ročníka!

Mirka Patková