10

Október

Trenčín bol aj tento rok TEDx pozitív! Čo všetko ste počas jedného dňa mohli zažiť?

Trenčín bol aj tento rok TEDx pozitív! Čo všetko ste počas jedného dňa mohli zažiť?

Myšlienky hodné šírenia ovládli Trenčiansky hrad aj tento rok. Štvrtý ročník TEDxTrenčín sa niesol v znamení témy „Plus/mínus“. Otváral kontroverzné témy, snažil sa podnietiť k diskusii a inšpirovať. Na javisku sa vystriedal historik, paralympijský cyklista, HIV aktivista, hudobník, starosta či učiteľka. Diametrálne odlišné témy, postoje či presvedčenia rečníkov v konečnom dôsledku vyskladali dokonalé puzzle ľudských príbehov. Každý z nich mal pre publikum iný odkaz a predsa ich spájalo jedno – vášeň pre to, čím žijú. A tú sa snažili preniesť aj na ľudí. Veríme, že sa to plus-mínus podarilo.

O inšpiratívnych rečníkov nebola núdza

Podujatie otvorila Darya Hvizdalova, ktorá sa venuje výskumu umelej inteligencie. Vraví, že je skvelým nástrojom na to, aby ľudia mohli robiť niečo dôležitejšie. Z oblasti vedy sa účastníci vrátili do minulosti s uznávaným historikom Romanom Holecom, ktorý všetkých presvedčil, že z dejín sa nikdy nepoučíme. O tom, či pomáha intuícia pri rozhodovacom procese rozprávala psychologička Vladimíra Čavojová. Prvý blok zakončil Michael Jettmar, ktorý vyvrátil mýty o HIV, ktoré medzi ľuďmi pretrvávajú aj v 21.storočí.

Po prestávke na pódiu zažiarila Zuzana Berová, ktorá vysvetlila, že učiteľ žiakov nenaučí, ale naučia sa len oni sami. Zo školských lavíc sa účastníci preniesli k problémom obce. Ako vyhrať boj s rómskymi občanmi rozprával pozitívne naladený starosta Spišského Hrhova Vladimír Ledecký. O udržateľnej móde hovorila mladá návrhárka Ľubica Skalská. Dalibor Kocián alias Stroon publikum presvedčil, že hranice existujú iba v našej hlave a ak ich odstránime, dokážeme hocičo. Druhý blok uzavrela talentovaná akordeonistka Ivana Klenová.

V hudobnom duchu sa pokračovalo aj po prestávke, vystúpením Tomáša Reindla, ktorý zahral na netradičné indické bubny – tabla. Divákov zaujal aj talk Mateja Valucha, ktorý bol pol roka väznený v Iráne. A až na samotke zistil, čo je skutočná sloboda. Juraj Nedorost predstavil populárne pobyty v tme, ktoré môžu mať liečivé účinky. Recept ako sa účinne zbaviť závislosti na sladkom prezradila Vladimíra Ollé. A program zaklincoval paralympijský cyklista Jozef Metelka, ktorý na svojom životnom príbehu ukázal, že ak človek chce, dokáže naozaj všetko.


Sprievodné aktivity oslovili aj náročných

Aj počas prestávok to na hrade žilo. Na účastníkov číhali aktivity doslova na každom rohu. Na svoje si prišli fanúšikovia hier, ale aj akčné typy. Športoví nadšenci si zaspomínali na detské časy a zaskákali si na gume. Alebo si vystrelili z luku či otestovali tímového ducha a koordináciu na špeciálnych lyžiach. Tí, čo si chceli po talkoch zresetovať hlavu, mohli využiť ChillOut zónu, uložiť sa na lehátko a meditovať vonku s vyloženými nohami. Kreatívne duše sa dosýta vybláznili pri maľovaní tašky alebo si vytvorili tričko. Pripravené boli aj aktivity pre súťaživých ľudí, napríklad piškvorky alebo dobble. A tí, čo nevedeli, akú majú krv, si ju mohli nechať otestovať a potom podebatovať s ďalšími účastníkmi, ktorí sú presne ich krvná skupina.


Na kvalitnom cateringu nám záleží

Ranná kávička s čerstvým pečivom na naštartovanie inšpiratívneho dňa. Na obed dvojchodové menu a voňavý dezert. Slané koláče, štrúdle alebo čokoládové bonbóny. A na večeru kebab či chrumkavý šalát a neskutočná torta ako sladké prekvapko na záver. Počas každej prestávky boli v cateringovom stane pripravené maškrty a neobmedzené množstvo kávy či nealko nápojov. Počasie aj tento rok prialo a na slniečku chutilo najlepšie.


Networking alebo zábava po našom

Formát TEDx je najmä o ľuďoch. Účastníci radi prehodia pár slov s rečníkmi alebo inými ľuďmi, s ktorými sa v ten deň zoznámia. Na networking sme tento rok zvolili čarovný priestor pod hradom, pri útulnej kaviarni Coffee sheep. Pri lahodom vínku alebo pive a dobrej hudbe sa predsa debatuje o čosi príjemnejšie. A nepripiť si na záver skvele stráveného dňa by bol teda hriech. :)


TEDxTrenčín ďakuje

Podujatie sme si aj tento rok mohli vychutnať len vďaka výdatnej podpore našich sponzorov. Sme vďační, že existujú firmy, ktoré sú oddané podpore komunity a pomáhajú nám z TEDxTrenčín urobiť tradíciu. Veľké ďakujeme letí aj našim dobrovoľníkom, ktorí 2 dni pracovali na tom, aby si účastníci užili program v pohodlí a bez problémov. A v neposlednej rade ďakujeme našim cteným návštevníkom. Vďaka vášmu pozitívnemu ohlasu majú pre nás dlhé mesiace príprav zmysel.


Romana Sadloňová