08

Október

Aký bol piaty TEDxTrenčín

Aký bol piaty TEDxTrenčín

Efekt nakazenia spokojnosťou

Tento rok to bola riadna divočina! TED videá, divadelné predstavenie a 12 rečníkov, z ktorých každý sa pohybuje v úplne inom svete. Niektorí prišli z lesa, iní z univerzít, ďalší na pár dní vymenili teplo domova za teplo hotela. Ľudia milujúci prírodu, psychológiu, umenie, vedu, jedlo... Čo ich však všetkých spája, je to, že boli rad radom úžasní. Hovoriť plynule, zaujímavo, trefne a bez okna nie je vôbec jednoduché. Šťastie však prialo pripraveným a my sme sa tak okrem iného mohli tešiť z tzv. efektu nakazenia spokojnosťou – spokojný usmiaty rečník → spokojný usmiaty účastník → spokojný usmiaty organizátor. Nákaza sa samozrejme šíri aj na rodinných príslušníkov, psov, mačky atď., z čoho máme nesmiernu radosť. Takto si predstavujeme poriadnu nefalšovanú epidémiu a dúfame, že príde aj o rok.

Aký bol piaty TEDxTrenčín

Rôzne svety v jednom TEDx svete

Potešilo nás, že rečníci dokázali vtiahnuť divákov do svojich svetov. V očiach návštevníkov bolo vidno všetko – premýšľanie, zaujatie, veselosť, slzy. A presne tak to má byť. Niekto vás pobaví, niekto informuje, iný prinúti zamyslieť sa nad sebou, niekto rozplače a ďalší vás opantá svojou charizmou a vy ako zmagnetizovaný nemôžete odtrhnúť zrak.

Sme radi, keď si každý počas dňa uchmatne „to svoje“ – myšlienku, ktorá v hlave víri večer pred spaním a nie a nie preč. Alebo nápad, ako niečo vo svojom živote zmeniť a mať sa tak lepšie. Lepšie a viac podľa toho, ako vy sami chcete.

Tento ročník sa otvorili aj „tie čudné“ témy, o ktorých sa nehovorí – smrť, ženský cyklus či anorexia a bulímia. Tabu už nemusí byť tabu a dôkazom boli aj bujné diskusie návštevníkov v prestávkach medzi rečnením práve na tieto témy. Netreba sa okúňať, treba hovoriť.

Aký bol piaty TEDxTrenčín

1. blok – Život

Piaty ročník otvorila vedecká pracovníčka Mária Karabová Kreger, ktorá nastavila latku naozaj vysoko. Ukázala nám, že nie lieky, ale obyčajný pohyb a cvičenie dokážu liečiť Alzheimerovu chorobu. Dana-Sofie Šlancarová zaujala svojou prezentáciou „Proč muži nerozumí ženám a ženy samy sobě“ a vysvetlila, že sa oplatí všímať si, v akej fáze cyklu sa žena práve nachádza (v jednej fáze má nevysvetliteľne veľa energie a 10 rúk na upratovanie, v inej chce len ležať zababušená do periny – to neriadi žena, to hormóny...). Vo videu nám Robert Waldinger vďaka 75-ročnému výskumu (najdlhšej štúdii ľudského šťastia a zdravia) zodpovedal otázku, čo skutočne robí ľudí šťastnými. Správne uvažujete, sláva a peniaze to nie sú. Dizajnérka a umelkyňa Mária Čorejová predstavila svoje umelecké cykly a ukázala nám vývoj svojej tvorby v čase.

2. blok – Smrť

Andrea Uherková načrela do iného súdku. Ukázala, že na smrť sa dá nahliadať rôznymi spôsobmi a nie vždy musí byť mŕtvy pochovaný „klasicky“ – v priestoroch Domu smútku a cintorínu, za sprievodu povinného, často neosobného príhovoru a básničky. Karol Kováč je špecialista na stres, jeho negatívne dôsledky si odskúšal sám na sebe. Práve „vďaka“ tomu môže teraz učiť ostatných, ako sa stresu vyhnúť, prípadne ako negatívny stres premeniť na tzv. eustres, pozitívny stres. Jia Jiang nám vo videu ukázal, ako sa dobrovoľne vydal na 100-dennú cestu odmietania a prečo sa oplatí nebáť sa byť odmietnutý. Zahodiť strach z odmietnutia môžete aj vy, niekedy sa stačí len opýtať a nové možnosti sa vám samy otvoria. Historička Marína Zavacká nám na počesť 100. výročia vzniku ČSR ukázala osudy výnimočných, no tak trochu zabudnutých osobností, ktorí sa svojou usilovnou prácou snažili prispieť k lepšej spoločnosti.

Aký bol piaty TEDxTrenčín

3. blok – Znovuzrodenie

Saxofonistu z kapely Stringbow Trio seklo v krížoch, takže sme toto jazzové trio bohužiaľ nemohli počuť naživo. Škoda. Video, na ktorom nám zahral náhradník – hudobný inovátor Andrew Bird, vystriedala okúzľujúca Gabina Weissová. Porozprávala o tom, ako sa jej podarilo dostať sa z každodenného cyklu odopierania si jedla, vracania a výčitiek. Naozaj silné vystúpenie úprimnej a odvážnej rečníčky, pri ktorom sa zamočilo nejedno oko. Pri jedle sme ostali, avšak nazreli sme naň z iného uhlu. Dušan Plichta nám dal návod, ako podporiť správne procesy v tele vďaka biohackingu. Biohacker efektívne zlepšuje svoju životosprávu, ktorá priamo ovplyvňuje jeho zdravie, výkon a úspech. Video Rose George bolo o... nuž... o... exkrementoch. Vtipné a zároveň poučné rozprávanie o tom, prečo je potrebné zaoberať sa aj takými otázkami, akou je napr. prístup k toalete. 3. blok uzavrela ochranárka lesov a našej slovenskej prírody Katarína Grichová. Prečo nesadiť stromčeky v lese? Lebo netreba. Čo teda robiť? Nič, les je tu dlho, poradí si sám oveľa lepšie ako s našou „pomocou“.

4. blok – A predsa sa točí

Riaditeľka Greenpeace Slovensko Ivana Kohutková sa pre závažné zdravotné ťažkosti nemohla dostaviť. Mrzí a mrzelo nás to, lebo sme sa na ňu naozaj tešili, ale uchmatneme si ju možno ešte inokedy. V tíme však máme naozaj šikovnú rečníčku, ktorej môže závidieť nejeden improvizátor. Zuzana Vakošová nám predstavila zásady zero waste filozofie a zároveň opísala svoj príbeh, prečo sa spoločne s rodinou rozhodla žiť bezodpadovo. Je dobré zakončiť konferenciu humorom, pri posledných 3 vystúpeniach sa ozýval z hľadiska hlasný smiech. Programátor a tak trochu kočovník Matěj Balga nám vo svojej prednáške „Terapie biCyklem“ ukázal, že odpovede na niektoré základné životné otázky človek nemusí nájsť ani počas cesty okolo sveta. A vlastne ich ani netreba hľadať, nájdu si vás v ten správny čas samy. Divadlo na Hrane prinieslo humorné a mierne absurdné predstavenie Funkcionár – ako pripraviť rečníka na verejný prejav. Posledný blok a zároveň celé podujatie ukončil mentor a kouč prezentačných schopností Martin Jelínek, ktorý nám vtipne a v skratke porozprával o tom, ako sa „dobre predať“ a aké triky používať pri prezentovaní. Celým večerom nás sprevádzala energická, pohotová a zábavná moderátorka Michaela Vrábová, ktorá je podľa nás ten správny človek na správnom mieste.

Aký bol piaty TEDxTrenčín

Čo sa dialo, keď sa nerečnilo?

Jedlo sa, pilo sa – káva, ovocné šťavy, pečivo, jogurty, ovocie, koláč, polievka, mäso s prílohou, grilovaný oštiepok a ďalšie dobroty. Dúfame, že vám chutilo, jedlo a pitie sme sa snažili vyberať naozaj starostlivo.

Konverzovalo sa, skúšalo sa – v prestávkach sa oddychovalo, sedelo, stálo, túlilo v tulivakoch, ale aj chodilo po jednotlivých sprievodkách (fotilo sa, ochutnávalo, premýšľalo, čítalo, šilo, hralo, skladalo sa puzzle...). A všetci sme sa kochali úžasným výhľadom z Trenčianskeho hradu. Div nás ten vetrisko neufúkol, ale my sme sa nedali!

Tancovalo sa, počúvalo sa – na afterparty vystúpil beatboxer Beatfox spoločne so svojím DJ-om. Mnohí z vás sa nám priznali, že to vôbec nie je váš štýl, ale aj napriek tomu bol beatboxer príjemným prekvapením a afterparty ste si naozaj užili. No a okrem tancovačky ste si mohli na afterparty odchytiť svojho obľúbeného rečníka, porečniť si a spoznať ho aj ako človeka.

Aký bol piaty TEDxTrenčín

Takže na včeličku?

Piaty ročník hodnotíme včeličkou (až na ten chvíľkový výpadok elektriny a ufúkané počasie). A podľa dotazníkov aj vy, čomu sme naozaj radi! Ozaj, dotazníky už pekne na kôpke čakajú, postupne spisujeme všetky vaše podnety a nápady a každému z nich sa budeme na našom hodnotiacom stretnutí osobitne venovať. To len aby sa nezabudlo, že sa nezabudne. A nezabudli sme ani na našu zero waste výzvu, v ďalšom blogu vám prinesieme zhrnutie.

Ďakujeme vám!

Ďakujeme všetkým vám, ktorí ste sa prišli na TEDxTrenčín pozrieť. Aj vám, ktorí ste nám pomohli s prípravami a organizáciou počas veľkého dňa (presne tak, milí dobrovoľníci, to ste vy, naši obrovskí pomocníci). A v neposlednom rade vám, ktorí ste nás podporili finančne i nefinančne. Tešíme sa zasa o rok! Cyklus ;)

Aký bol piaty TEDxTrenčín

Pozrite si celú našu fotogalériu

Soňa Melová