18

November

Prvý TED z pohľadu zákulisia a ako sa ťaží zo studne

Prvý TED z pohľadu zákulisia a ako sa ťaží zo studne

Prvý TEDxTrenčín máme za sebou, spolu s tým správnym pocitom, že sa podarilo, čo sa malo, účastníci boli spokojní a hlavní aktéri, rozumej rečníci, tiež. Samozrejme, vždy je čo vylepšovať a nie vždy sa podarí všetko tak, ako si naplánujete... veď to poznáte.

Tak napríklad prvé TED video – menšie technické problémy, i keď odskúšané bolo na 100% všetko večer pred podujatím, nám a účastníkom zabezpečilo prvotnú audio verziu videa. Na druhý krát bol aj obraz. Úspešne, ale ako sa vraví – opakovanie je matka múdrosti a všetci TEDxáci boli trpezliví. Ďakujeme :-)

Prvý blok sme teda odštartovali. S neustále pozitívne naladeným Jozefom Vodičkom, TrashOut-ista, na generálke sršiacim maximálnou mierou energie, ideálov a neutíchajúcej túžby monitorovať nelegálne skládky. Túto morálnu zodpovednosť chce preniesť nielen na Slovensko, ale aj do zahraničia. A tak sa s nami podelil o to, ako začal, cestoval a spoznával. Zastáva názor, že všetci máme na výber dve možnosti – ľahké alebo správne. Rozhodnime sa preto správne.


Viacerí asi potvrdia fakt, že najdojemnejším zo všetkým rečníkov bola Soňa Zelisková, keramikárka, ktorá vhnala slzy a smiech do tvárí mnohým prítomným. Cez jej humor, príbehy a vtipy opísala, aké to je, keď človek stratí zrak. Pozor, nie oslepne – takí ľudia totiž stratia aj smer v živote, a to Soňa rozhodne nestratila. Založila si keramickú dielňu, učí deti umeniu keramiky na školách a venuje sa arteterapií.

Čo sa stane, keď prestanete hrať počítačové hry a zameriate sa viac na cenný čas? Najmladší rečník, Maťo Ferianc, prezradil niečo o svojej vášni, fyzike a aj o tom, ako sa k nej dostal – cez nového fyzikára. Práve preto má vo svojich osemnástich rokoch na konte množstvo víťazstiev v olympiádach a objav rekuperácie, čiže spätného získavania energie, v domácom prostredí. Následne na to si dal patentovať rekuperačný prístoj šetriaci energiu.

O tom, že na prestížnej národnej súťaži designu, kde ešte nikdy nevyhrala odevná kolekcia, môžu vyhrať bodky, nás prišla presvedčiť Dana Kleinert. Rozprávala nielen o svojich ambíciách ale i o tom, aké dôležité je využiť príležitosť a začať nielen u nás, ale aj v prípade Slovak Fashion Council, ktorého je zakladateľkou.

Vystúpením skombinovaným so svojimi myšlienkami nás poctil mím, Vlado Kulíšek. Založil Nadáciu Počuť srdcom pre nepočujúce deti a aj napriek obrovskému množstvu svojich predstavení ukázal, ako nestratiť pokoru a vnútorný pokoj. Medituje, behá a radosť zo života rozdáva všade, kde príde.

Nasledovala Sandra Štasselová, ktorá napriek chvíľkovej strate hlasu všetko statočne porozprávala. O tom, aby sme sa nevzdávali a neodrádzal nás ani nezáujem iných o verejný priestor, pretože je rovnako (ak nie viac) dôležitý, ako ten náš, súkromný. A že všetko sa dá, aj na miestach, kde by vás ani vo sne nenapadlo niečo realizovať, napríklad aj záhrady v meste. Tak prečo sa neinšpirovať práve u Sandry tak, aby naše dni neboli „premárnené“ len zveľaďovaním svojich vlastných majetkov?

Ak ste sa chceli porozprávať s objaviteľom vlastnej kométy, Tomášom Vorobjovom, o horoskopoch, boli ste na zlej adrese. Tomáš je astronóm a programátor, práve nám do Trenčína priniesol svoj vlastný pohľad na hviezdy, taký ten netradičný, ako ho my asi nepoznáme. Ale už sme spoznali.

S vnímaním dôležitej samoty sa podelila Janka Martišková, fotografka tvrdiaca “Kto nedokáže byť sám so sebou, nemôže byť dobrým človekom a tak ani vychádzať s inými“. Potvrdila to aj svojimi úprimnými autoportrétovými fotografiami zhotovenými analógovým fotoaparátom.

Typograf Peter Biľak zdôraznil, prečo je dôležité tvoriť písmo a podieľať sa na jeho histórií. Neexistuje len jedno písmo, tak ako neexistuje iba jedna kultúra...

Tretí, zároveň posledný blok zahájili Nadšenci, mladí folkloristi prevažne z Trenčína, ktorých vystúpenie nabudilo všetkých prítomných, ba dokonca i tých, ktorým sú ľudové piesne a tradície cudzie. Ukázali tak svoju netradičnosť, ktorou oslovili i "omladinu" z publika.

Genetička Barbora Izrael Vlková ako zakladateľka vedeckého laboratória sa predstavila nielen v úlohe vedkyne ale aj matky, ktorá neváha robiť pilotné pokusy hoci aj sama na sebe. Prečo? Chcela potvrdiť bezpečnejšiu a bezbolestnejšiu diagnostiku DNA dieťaťa zo slín matky.

Afterparty po podujatí sa nezaobišla bez skvelej hudobnej skupiny Korben Dallas, ktorú ani netreba špeciálne predstavovať. A hádajte, koho sme mali v poslednom bloku ako rečníka. Speváka kapely, Juraja Benetina, ktorý skĺbil povolanie hudobníka, architekta a jeho talk obsahoval zároveň mix architektúry a audio tvorby.

Svoj príbeh vyrozprávala aj Veronika Pizano, pedagogička na vysokej škole a organizátorka TEDxBratislava. Podelila sa o jej hľadanie cieľov a nájdení toho správneho vzoru, nielen pre seba ale aj pre súčasných mladých ľudí.

Čo by bol Trenčiansky TEDx bez Michala Kaščáka? Na záver sa s nami pohodovo a hudobne s kazeťákom podelil o svoj príbeh a vnímanie pôsobenia v kapele Bez ladu a skladu aj v open air festivale Bažant Pohoda.

Po dávke rečníkov a myšlienok nasledovali medzi blokmi kávové prestávky, obed a sprievodné aktivity. Okrem množstva zdravého jedla, dezertov, chutnej kávy a prírodných sirupov si mohli všetci vyskúšať, aké to je točiť na hrnčiarskom kruhu pod vedením Soni Zeliskovej. Kto preferoval iné aktivity, mohol si od nás v TEDx ekotaške odniesť svoj vlastnoručne vyrobený odznak, na pamiatku sa odfotiť pri TEDx stene a pri originálnej studni, slúžiacej ako poštová schránka. Nezabudli sme preto ani na možnosť poslať pohľadnicu do sveta, Áno, do sveta. :-) Putovali totiž na Nový Zéland, do Číny, Londýna a Brna. Chalani z Workout Fanatics a Freerun Slovakia boli skvelým vizuálnym zážitkom počas prestávok a zároveň dôkazom, že s váhou vlastného tela sa dá skutočne všeličo. Ak už bolo toho skutočne dosť, možnosť oddýchnuť si bola na mäkkučkých vankúšoch spolu s antikvariátovými knihami.

Prostredníctvom premietania oficiálnych TED videí sme sa dozvedeli napríklad aj o bezhranične pozitívnom náhľade na život nikdy sa nevzdávajúcej komičky s detskou mozgovou obrnou alebo hipstersky pôsobiaceho „záhradníka“ uprostred veľkomesta s heslom „Ak sa chceš so mnou rozprávať, vezmi si lopatu a poď na záhradu“.

Prvý TEDxTrenčín bol obohatený o možnosť získania darov neziskovými organizáciami vďaka hlasovaniu a zapojenia sa všetkých dobrosrdečných účastníkov. Domáce kino získalo Občianske združenie AUTIS, klimatizácia putovala na Pediatrické oddelenie Fakultnej Nemocnice Trenčín a Centrum sociálnych služieb DEMY Trenčín získalo mobilný telefón.

Prvý TEDxTrenčín Z hlbín studne sa vydaril a z pohľadu nás, organizátorov dúfame, že si každý jeden účastník vyťažil z našej studne čo najviac čerstvých nápadov, sviežich inšpirácií a myšlienok, ktoré si nenechá len pre seba, ale bude ich aj šíriť. Keď nie do sveta, tak aspoň do nášho Trenčianska. Pretože to si naše okolie a ľudia v ňom zaslúžia.

Tím TEDxTrenčín