05

November

Aký bol TEDxTrenčín 2022

Aký bol TEDxTrenčín 2022

Tohtoročný TEDxTrenčín bol naozaj pestrý – zábavný i trochu vážny, premýšľací i oddychový. Každý z rečníkov priniesol svoj unikátny príbeh, vďaka ktorému sme sa ocitli v úplne inom svete. V lesoch na niekoľkodňovom ultrabehu, v online svete mladých, v Austrálii s trabantami, v chátrajúcom liečebnom dome Machnáč, vo svojej zóne diskomfortu, medzi liečiteľmi kedysi či v situácii súčasných zvyšujúcich sa cien. Za barom s farebnými miešanými nápojmi či vo svete single ľudí. Cudzie a vzdialené a zároveň niečím tak blízke svety.

1. blok: Komfort súčasnosti

Žijeme v dobe komfortu. Pohodlia máme ako nikdy predtým a aj napriek tomu nie sme veľakrát spokojní. Denis Kováč nám ukázal, že aj každodenné malé vystúpenie z komfortnej zóny môže priniesť v dlhodobom horizonte obrovské zmeny v našom zmýšľaní. Soňa Kopčoková je toho živým dôkazom, svoje hranice si posúva neustále a jej život je vo veľkej miere o prekonávaní diskomfortu. Blok zakončila Lívia Hlavačková, ktorá nám ukázala, ako by nás liečili napríklad pred takými 100 rokmi. V súčasnosti žijeme naozaj v obrovskom komforte, i keď sa nám to mnohokrát nezdá.

2. blok: Nebáť sa výziev

Druhý blok otvorili po kratšej pauze príjemné melódie klaviristu Ericha Vladára. Vystúpenia rečníkov sa niesli v duchu prekonávania prekážok – či už tých našich, vnútorných alebo prichádzajúcich zvonka. Zuzana Juráneková nám ukázala svet mladých – ako uvažujú, čo potrebujú v jednotlivých fázach svojho života a ako ich my, dospelí, môžeme na tejto ceste sprevádzať a podporovať. A to aj v ich online svete. Bohunka Koklesová nám predstavila funkcionalistickú stavbu liečebného domu Machnáč v Trenčianskych Tepliciach, ktorý je unikátom nielen na Slovensku, ale i v celej Európe. Práve preto stojí za to bojovať za jeho záchranu. Ľudovít Ódor nám ukázal, že na porovnanie životnej úrovne obyvateľov by sme sa mali okrem rastúcich cien pozrieť aj na vývoj rastu našich príjmov. Len tak totiž získame ucelený obraz o kúpyschopnosti obyvateľstva.

3. blok: Snívať o budúcnosti

Po obede sme sa pomaly rozbiehali s hudobnou dvojicou be.Well, ktorá priniesla do sály pohodovú a príjemnú atmosféru. Posledný blok zahájila rečníčka Gabriela Kajtárová, ktorá si vybrala tému často opomínanú, a to život single ľudí. Kristína Madajová je dôkazom toho, že aj po nehode môže mať človek krásny a naplnený život, z ktorého sa nevytratili sny a túžby. Náš posledný rečník Stanislav Harciník nám ukázal, že vďaka vnútornému presvedčeniu, nadšeniu pre vec a stanovovaniu si malých splniteľných cieľov si môžete neustále plniť svoje sny.

Niektorí z vás už sa prostredníctvom dotazníka s nami podelili o svoj názor. Čo ste si na tomto podujatí najviac užili?

  • uvoľnená atmosféra a príjemné prostredie
  • dobrý výber rečníkov, pestré témy
  • rozmanité a zaujímavé sprievodné aktivity
  • chutné jedlo a nápoje

Sprievodný program

Sprievodné aktivity sme tento rok vyberali také, aby naučili, potešili, zabavili a aby ste mali možnosť poskúšať niečo nové. Mnohí z vás si osviežili znalosť prvej pomoci a s tempom Prší prší a číslami 30 (stlačení) a 2 (vdychy) vrytými do pamäte sa pripravili na prípadné podanie pomoci. Taktiež ste využili možnosť poradiť sa s fyzioterapeutom a trénerom o svojom konkrétnom probléme a zistiť, čo a ako robiť inak. Alebo možnosť na chvíľu sa úplne izolovať od vonkajšieho sveta a vyskúšať si, ako prebieha napríklad aj taká terapia virtuálnou realitou.

V tvorivej dielni sa počas podujatia ušilo mnoho krásnych výtvorov, ktoré potešili alebo ešte len potešia svojich majiteľov. Otázky z Hlbiny, niekedy aj „na telo“, si okrem vás vyskúšali aj naši rečníci na pódiu. Auto-moto kvíz poodhalil mnoho zaujímavých informácií zo sveta motorizmu. Zábavu a oddych zas priniesli rôzne spoločenské hry či fotokútik.

V spisovateľskom kútiku sa mnohí z nás utvrdili v tom, že písací stroj je úplne iný ako klávesnica počítača. Vznikol nám ale krásny, miestami nesúrodý príbeh, ktorý sa momentálne nachádza vo fáze dešifrovania. Čo sa týka vedľajšieho stola a vašich myšlienok hodných šírenia, tie potvrdzujú fakt, že na TEDxTrenčín chodia naozaj rozhľadení ľudia.

Podujatie sme zakončili filmom o rodine, láske a snoch, ale i prekonávaní svojich strachov a ďalších prekážok. Ak ste už náhodou utekali domov a film Sama na ceste ste nestihli, určite si ho niekedy pozrite.

Veríme, že ste aj vy z nášho podujatia odchádzali príjemne naladení, s pocitom dobre stráveného času a o čosi vnútorne bohatší. Že vám tento čas priniesol pokoj, spomalenie a možnosť popremýšľať nad tým, čo zaznelo z úst jednotlivých rečníkov, nad sebou, nad svojim vlastným svetom. Že ste si z každého vystúpenia odniesli príjemný pocit či myšlienku, ktoré vám môžu slúžiť ako inšpirácia do ďalších dní, do vašich lepších zajtrajškov ♡.

Ďakujeme!

Ďakujeme, že ste prišli a nepresedeli ste sobotu na gauči. Ďakujeme aj našim rečníkom, ktorí priniesli na náš TEDx rôznorodosť, ukázali nám svoje malé veľké svety a možno nás v niečom aj inšpirovali. Našim sprievodkárom, ktorí v prestávkach vytvorili perfektnú atmosféru a tak ako rečníci, i oni často otvárali mysle i srdcia.

Špeciálne poďakovanie patrí našim dobrovoľníkom a dobrovoľníčkam. Spravili ste naozaj poriadny kus práce a boli ste našimi obrovskými pomocníkmi. Radi vás uvidíme aj nabudúce, či už ako dobrovoľníkov alebo členov tímu.

Tešíme sa na vás všetkých zas o rok (a ak sa podarí, aj na Salóne)!

-sm-

Pozrite si celú našu fotogalériu